Ontstoken SI-gewricht
In het kort
Het sacro-iliacale gewricht, afgekort het SI-gewricht, is het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. Het SI-gewricht kan ontsteken en pijnklachten geven die zich bevinden in de rug en uitstralen naar de bil, lies of het bovenbeen.Het sacro-iliacale gewricht, afgekort het SI-gewricht, is het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. Het SI-gewricht kan ontsteken en pijnklachten geven die zich bevinden in de rug en uitstralen naar de bil, lies of het bovenbeen. In sommige gevallen straalt deze zelfs uit naar de voet wat lopen moeilijk en pijnlijk maakt.
Als het SI-gewricht ontsteekt, kan er sprake zijn van de ziekte van Bechterew. Hierbij gaan verschillende gewrichten in het lichaam ontsteken en voornamelijk de ruggenwervels en het SI-gewricht. Het is een vorm van ontstekingsreuma. Erfelijkheid speelt een rol in het krijgen van deze ziekte, maar over het ontstaan van de ziekte is niet veel bekend. Wel wordt er een verband gevonden met darm- en urineweginfecties, waardoor het immuunsysteem in de war raakt en tegen het lichaam gaat vechten. Het is dus ook een auto-immuunziekte.
Een ontsteking aan het SI-gewricht wordt vaak gekenmerkt door:
- Pijn in de onderrug die doorstraalt naar de billen en soms de lies, bovenbenen en de voet
- Gevoel van instabiliteit in het been
- Verstoord slaappatroon
- Ochtendstijfheid
- Vermoeidheid
- Pijnlijke peesaanhechtingen
- Pijn bij het opstaan nadat u een tijd heeft gezeten
- Klachten zijn aanwezig tijdens het lopen, zitten, buigen, staan en tijdens draaiende bewegingen maar worden verbeterd na een tijdje bewegen
- Als er druk wordt uitgevoerd op het SI-gewricht worden klachten erger
Als u pijn heeft aan uw SI-gewricht, ofwel lage rugpijn heeft, vanwege een ontsteking kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Val af als u te zwaar bent. Overgewicht zorgt ervoor dat de gewrichten extra belast worden. Probeer iedere dag actief bezig te zijn.
- Probeer zoveel mogelijk te doen wat u normaal ook doet, maar ga niet over uw grenzen als iets niet lukt
- Zorg dat u niet te lang in dezelfde houding blijft zitten. Probeer iedere 15 minuten even op te staan of een stukje te lopen.
- Probeer iedere dag een half uur of langer actief te bewegen, door bijvoorbeeld een stuk te lopen of te fietsen. Probeer sporten die uw lichaam sterker kunnen maken zoals zwemmen.
- Als u merkt dat uw pijn opkomt tijdens het werken, bespreek dan met uw bedrijfsarts over mogelijke aanpassingen op het werk.
- Als u iets zwaars gaat tillen, zorg dan dat u niet teveel of te zwaar tilt. Zorg ervoor dat u goed door de knieën buigt en dat u tilt met een rechte rug. Zo kunt u rugpijn voorkomen.
- Veel mensen vinden het fijn om hun rug warm te houden als zij last hebben van rugklachten
- Neem een pijnstiller, zoals paracetamol, als u erg last heeft van de pijn. Vaak is een paracetamol al genoeg, maar als dit niet het geval is kunt u een pijnstiller met NSAID’s proberen. Houd u aan de aanbevolen hoeveelheid pijnstillers per dag.
Als u klachten heeft die lijken op de klachten van een ontstoken SI-gewricht, neem dan contact op met uw huisarts