Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Diabetes type II

Wat is Diabetes?
Diabetes wordt ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. De officiële naam is Diabetes Mellitus. Type II betekent dat het om ‘ouderdomssuikerziekte’ gaat. 

Bij Diabetes kan het lichaam de bloedsuikerwaarde niet meer zelf in evenwicht houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel nauwkeurig met het hormoon insuline. Mensen met Diabetes maken zelf geen insuline meer aan, of hun lichaam reageert onvoldoende op de insuline.

Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuikerwaarde veel te hoog op. Als er lange tijd teveel suiker in  het bloed zit, is dat erg ongezond. Daarom is het belangrijk om Diabetes zo snel en goed mogelijk te behandelen.  

Zorggroep en zorgprogramma
Woont u in Harderwijk, Ermelo, Putten, Elspeet, Uddel, Garderen, Nunspeet of Zeewolde, dan maakt uw huisarts deel uit van de zorggroep Medicamus. Dit is een samenwerking van verschillende disciplines. In nauw overleg leveren de huisarts, internist, oogarts, diëtist, optometrist en uw praktijk-ondersteuner zorg op lokaal of regionaal niveau. De betrokken zorgverleners maken afspraken over de te leveren kwaliteit van zorg. 

Een zorgprogramma beschrijft het zorgaanbod voor een specifieke, grote groep patiënten. Het is bewezen dat deelname aan dit zorgprogramma de kwaliteit van zorg verhoogt; ondermeer door regelmatige controles van uw bloedsuiker, bloeddruk, ogen etc. Het leren omgaan met uw ziekte staat centraal in het zorgprogramma.  

Inhoud zorgprogramma

  • 4 x per jaar een controle in de huisartsenpraktijk, waarvan minimaal 1 controle door de huisarts
  • Afhankelijk van de noodzaak, 1 tot 4 x per jaar een bloedonderzoek
  • 1 x per 2 jaar een fundusfoto (foto van het netvlies met een speciale camera) bij een gecontracteerde optometrist. Mogelijk verwijst hij u door naar een oogarts
  • 1 x per jaar een voetonderzoek door de praktijkondersteuner
  • Begeleiding bij het gebruik van uw medicijnen of zelfstandig gebruiken van insuline
  • Voedingsadviezen, bij voorkeur door de praktijkondersteuner
  • Beweegadviezen, bij voorkeur door de praktijkondersteuner

Voordelen voor de patiënt
Door de samenwerking van de verschillende disciplines:

  • Heeft u één persoon als aanspreekpunt voor uw gehele zorgprogramma
  • Krijgt u geen tegenstrijdige informatie van de verschillende hulpverleners
  • Meer tijd voor patiënten door efficiëntere administratie

Diabetes en zwangerschap

U kunt de volgende patiëntenfolders downloaden: